Met pijn in het hart heeft Anne-Jan Hardenbol zijn Kolibri verkocht.

Anne-Jan was 33 jaar één van de havenmeesters in de haven van Scharendijke. Omdat hij parttime werkte deed hij er ook nog wat naast. Hij verhuurde een Kolibri en enkele open boten. In de winter onderhield hij de boten. De liefde voor de Kolibri ontstond bij hem in 1978 toen hij in één zomervakantie in de garage van zijn ouders twee kolibries bouwde. Het plan was één voor de verkoop en één voor hemzelf. Maar de economische crises van toen pakte niet goed uit voor Anne-Jan. De boten verkoop stortte in, ook bij de werf ging toen verkoop met sprongen achteruit. Anne-Jan moest uiteindelijk de Kolibries verkopen beneden de prijs van de bouwpakketten. Later bouwde en restaureerde hij nog de nodige andere boten en bootjes...

De Randmeren en IJsselmeer waren aanvankelijk zijn vaarwater. Via werk en omzwervingen belandde hij in Zeeland waar hij havenmeester in Scharendijke werd. Eerst als gemeente ambtenaar en na de privatisering als werknemer van de nieuwe havenstichting. Hij was zoals je dat kunt noemen een Kolibri-vriendelijke havenmester. Nu zijn de meeste havenmeesters dat gelukkig wel maar toch zijn er gradaties.
Anne-Jan staat voor velen van de VKZ toch wel in de top 5.

De Kolibri die Anne-Jan nu verkoopt komt uit de verhuurvloot van Truus Pimmelaar-Van de Stadt uit Brouwershaven en werd ooit werf-gebouwd in Stompwijk en is altijd goed en zorgvuldig onderhouden. (Kuip en kajuit staan bijvoorbeeld nog steeds netjes in de blanke lak). 

Voor zover wij weten is er nu geen adres meer waar je een Kolibri 560 voor een dag of week kunt huren. Wel kun je bij Anouska in Huizen een 700 huren en bij de IJsselmeerzeilers – zeilboot verhuur een Kolibri 800 huren.

Hieronder de beschrijving van de Kolibri door Anne-Jan Zelf.

 


Afbeelding1Mooie originele Kolibri 560

Deze boot was jarenlang, tot 1995, deel van de Kolibri-verhuur bij Truus Pimmelaar van de Stadt in Brouwershaven en daarna bij de botenverhuur in Scharendijke. Ik ga met pensioen als havenmeester en stop ook met mijn botenverhuur. 

De kajuit en kuip zijn niet geschilderd maar staan nog steeds netjes in de blanke lak. Er is ook niks aan vertimmerd of verpest, het is een echte originele Kolibri-560. Hij is ooit werf-gebouwd in Stompwijk. Het schilder- en lakwerk is allemaal één component dus makkelijk bij te werken.

Voor wie de Kolibri 560 niet kent: het is een houten jachtje van vijf meter zestig met een sterke rondspant-romp van het speciale plakhout-procedé van jachtwerf van den Brink... net als de jeugdboot 'Pluis' ooit en de Flying Dutchman. Je kunt er met 4 volwassenen in slapen, maar met z'n tweëen is comfortabeler. Er is veel bergruimte en hij zeilt uitstekend door zijn gestroomlijnde romp, ook op 't IJsselmeer of de Zeeuwse wateren. Met licht weer zeil je menig groot jacht voorbij. Maar ook bij zwaar weer tot zeg 7 Beaufort, dubbel gereeft met stormfok, houdt de Kolibri zich prima. Op internet is veel te vinden over dit dappere bootje dat in de jaren zeventig erg populair was en vaak als bouwpakket geleverd werd. Maar deze is (gelukkig) wel door de werf gebouwd.

Máár: een houten Kolibri is niks voor iemand met twee linker handen die wel eens een bootje wil proberen... als je hem 's winters buiten zonder winterkleed en zonder het gebruikelijke onderhoud laat liggen is hij binnen enkele jaren jaar verpieterd en dat zou zonde zijn van dit klassiekertje dat al decennia lang mee gaat. Af en toe wat lakken en plekjes bijwerken en een kleine reparatie hier en daar behoren tot het normale onderhoud. (maar een houten boot elk jaar kaal moeten krabben en opnieuw moeten lakken is natuurlijk een mythe).

De Kolibri is uitgerust met: grootzeil, genua, fok, stormfok, Yamaha 6pk 2 takt BB motor die het altijd doet, zwaar roerbeslag van een 7m Kolibri, zware 300 kg kiel (diepgang 1,1m), stootwillen, landvasten, anker, ankerbak in het voordek, geen trailer, matrassen, kookstel, potten, pannen, bestek, oranje zwemvesten (met soepel schuim), handig slot aan de neus +ketting, zijramen van getint perspex dat niet craqueleert, pvc winterkleed.

Afbeelding2Afbeelding3Afbeelding4