Rondje Noord Holland mei 2017, Henk en Lies, Meppel

Het rondje Noord Holland is een vast item op de lijst van de Kolibri activiteiten.IMG 1175 De ingrediënten van de tocht van 2017 waren de deelnemers, de boten, de tegenwind, de zon en de vliegjes.

De deelnemers

Er zijn mensen die het elk jaar leuk vinden om een eind te varen om er weer een beetje in te komen;  dit jaar was het bijna een reünie. Piet organiseerde het evenement en ook in zijn eentje slaagt hij erin om alles goed te laten verlopen, heel goed zelfs. Ad en Anneke zijn  ook vaak in voor een flink stuk zeilen. Willem en Eric zijn duidelijk aan elkaar gewaagd, wat op een boot formaat 560 voor deze heren extra van pas komt. En wij, Henk en Lies, wij zijn er vrijwel altijd bij, wij houden het vast op de agenda. Dan weet ik zeker dat de boot uit de loods komt. Kortom er werd diverse keren heel geanimeerd gezamenlijk geborreld en gegeten.

 

De boten

Er waren vier boten, vier verschillende klassen. De 560 voorheen second wife van Willem en Eric, de 660 Samurai van Piet, de 800 Dulcinea van Ad en de 900 HLYN van Henk. Afgelopen winter hadden wij de kiel extra laten behandelen om deze goed glad te krijgen. Toen we merkten dat we harder gingen dan de Dulcinea van Ad dachten we zie je wel. Maar achteraf hoorden we dat Ad en Anneke zaten te lezen en niet meer in de gaten hadden dat ze op de Noordzee zaten. 

De tegenwind

De wind draaide precies met ons mee, dus iedere dag wind tegen. Piet had nog overwogen om het rondje andersom (tegen de klok in) te varen. Om een aantal redenen niet gedaan, er zitten andere nadelen aan.

Meestal wordt er vroeg vertrokken, de tocht is lang en het is prettig nog een beetje op tijd in Den Helder te zijn.  In het begin heb je de stroom dan nog tegen en de hoogovens van IJmuiden blijf je lang zien. En toen werd het met de noorden wind kruisen naar Den Helder, gelukkig een korte slag de zee op en een lange slag langs de kust, vier flinke slagen werden het. Niettemin waren we redelijk op tijd in Den Helder, en ook Piet, die géén motor gebruikte, was om half 9 binnen. De volgende dag draaide de wind naar Noord Oost en maakte de tocht over de Waddenzee niet bezeilbaar. Was toch een beetje jammer. Op het IJsselmeer was eerst weinig wind daarna trok het aan.  

Zaterdagochtend stond er lekker windje, uit het zuid westen, en lag de Ketelbrug voor ons precies in de wind. Het was prima varen en we zijn kruisend bij het Ketelmeer aangekomen. Daar zijn we op ons vast plekje bij IJsseloog voor anker gegaan. ’s Nachts draaide de wind door en dat bracht een paar flinke onweersbuien. Daarna konden we voor de wind terug naar Meppel.

De zon

Vrijwel de gehele tocht heeft de zon uitbundig geschenen. Dat is verraderlijk op zee, het zeewater is nog koud en al snel grijp je naar een jack door de frisse wind. Toch was het nodig handen en gezicht flink in te smeren. Met weinig wind op het IJsselmeer plofte je zo ongeveer de boot uit en het bracht nog ander onheil.

 

De vliegjes

Op zee heb je er geen last van maar op het IJsselmeer werd de aanval ingezet. Ontelbare vliegjes, hele stukken van de boot met dicht op elkaar zittende vliegen. Als je ging slaan werd het alleen maar erger, zwarte vegen van vermorzelde beestjes.

Het is altijd een stevige tocht en elke keer voelt het weer goed. Terug in Meppel hadden we 196 mijl op de log erbij.

 Henk Janssen