IMG 0041Verslag en foto's van de Voor en Door van 4 maart 2017 in Stompwijk.

Zaterdag 4 maart VKZ  “Voor en Door”  bijeenkomst in Stompwijk, tegenover de Kolibri werf.

In het keurige café-restaurant De Bles.
Er was in een gezellig zaaltje een uitstalling van VKZ attributen en daar kocht ik gelijk een VKZ pet.
Zette hem lekker op om na afloop in de regen weer naar huis te gaan.

Er waren ruim 25 mensen aanwezig, voornamelijk ouderen maar ook een aantal jongere zeilers.
Chiel van Oppen, voorzitter, wenste een ieder welkom en Jurrien Jongbloed gaf het programma van de dag aan.

Ook werd er een dringend verzoek aan de leden gedaan om hulp bij het publicatieteam en met name het onderhoud voor de Website van de VKZ. Dus meldt u zich aan.  Gerrit van Suijdam die het zolang heeft gedaan zoekt een opvolger.

Jurrien Jongbloed gaf het programma van de dag aan.

Thijs Hoogland gaf een lezing over winterwedstrijd varen met de VKZ.
Thijs begon met het winterzeilen 35 jaar geleden samen met Bart (van de werf in Oegstgeest) op de Kaag. Bert van der Wal kwam ook in het veld en won vrij veel wedstrijden.

Bart vond het zo fijn dat hij zelf een Kolibri 5.60 kocht en dus moest Thijs een fokkenist zoeken en tegen zijn Kolibri-genoot zeilen. Hij won de wedstrijd het eerste jaar. Nu doen er zo’n 13 tot 16 boten mee en de gemeente is hun dankbaar voor de Kolibripresentie op het meer in het  winter seizoen.
Er is zelfs een beetje door  ijs gezeild, maar dat is niet zo goed voor de voorste kielbalk….

Er wordt veel uit de boot gehaald want elke kilo vertraagt de snelheid van de boot. Planken en kussens, anker, benzine,  gas en water.  En de BB-motor, peddel, trekken of wind! Om bij het meer te komen.

Je moet leren veel uit de boot te halen en dat kun je alleen maar doen als tegen je soortgenoten zeilt. Dan leer je goed je zeilen te trimmen. Fok moet aan de onderkant redelijk strak staan en het achterlijk idem dito. De mast bij voor de wind zeilen naar voren laten gaan en bij aan de wind naar achteren aanspannen.

Ook de verdeling van het gewicht is belangrijk. Over het algemeen naar voren plaatsen zodat de achterzijde van de boot uit het water wordt getild.  Als de boot in het water rust, trekt hij de vloeistof mee en dat remt. Bij voor de wind de fokkenist helemaal naar voren laten gaan (mits het weer het toelaat.)  De fokkenist moet actief meezeilen  en vooral letten op wat de boten om hem heen doen.  Wanneer gaan ze overstag of loeven ze op? Hoe verandert de wind, windschift?  Goed daarop anticiperen.

Bij toename van de wind niet gelijk de 7 meter door een 5 meter fok verwisselen. Eerst het grootzeil reven. Indien niet genoeg, een dubbele reef aanbrengen pas daarna de fok oppervlakte  verminderen of een haven zoeken.

Het is ook aanbevolen om de zalingen vast te zetten.
Soms is het beter om iets ruimer aan de wind te zeilen dan zo scherp mogelijk aan de wind maar langzamer.
Hij verzoekt ons om eens te komen kijken vanaf het café-restaurant De Kaag.

Daarna een perfecte broodjeslunch in de zaal van het restaurant waar we veel met elkaar konden praten.
Eli van den Broek is een jonge zeiler uit een zeilersnest en gaf uitleg over moderne navigatie. 

Hij gebruikt standaard een kaart, een GPS een kompas en een smarttelefoon met het Navigonics programma waarop je je weg kan volgen. Het voordeel is dat je hem aan het stuur gemakkelijk bij de hand kan houden  en daarom nauwkeurig je weg kan vervolgen.  De kosten zijn relatief laag.  Je kunt overal op de wereld contact met de werkelijkheid houden. Hij wil later nog eens de wereld rond zeilen. Hij heeft een vriend (Pieter Heerema) die de Vendée Globe meevoer.

Pim van den Brink, in aanwezigheid van zijn vader Leo, presenteerde trots zijn nieuwe Kolibri de 6.50.

Hij had contact met een jonge zeilbootontwerper en had daar al eens een klusje voor gedaan.
Nu heeft hij zijn wensen voor een nieuwe en snelle Kolibri op een lijstje gezet en die wensen aan zijn partner overhandigd.  Die kwam al na een weekend met een nieuw model aan.

Daarover samen gebrainstormd en uiteindelijk kwam daar een model uit dat aan zijn verwachtingen lijkt te voldoen.  Het eerste exemplaar is nu klaar en heeft een aantal eigenschappen van de Kolibri 5,60.  Maar hij ziet er veel groter uit, hoger op het water, snelle mast en tuigage, plattere bodemplaat en toch maar 1,25 diepte.  Van binnen ziet hij er weer heel fraai traditioneel uit.

Er is door Pim, familie en medewerkers hard aan gewerkt en wij konden hem naast de 5,60 op de werf bekijken.  Een prachtig schip. Hij zal de komende week te water gaan.

Heiko Glansbeek (met Annelies) en Peter Kok (met Harrie Krens) gaven aan dat zij de organisatoren zijn van de Zeelandweek ( 29 juli) en respectievelijk de Friesland week (12 augustus). U wordt uitgenodigd daar aan deel te nemen.

Peter Kok

Foto's gemaakt door Ab Bult