Journaal van de Storebror Anita Oskam IMG 0457

IMG 0466Zaterdag 15-10-2016 

De ochtend van de start is het weer miezerig en grijs. Met een lichte spanning breng ik de tijd door tot het palaver voor de toelichting. Her en der overleg over welk rak eerst. De meesten willen gezien het weer graag eerst naar het zuiden. De grote vraag is wat de meldbrief gaat brengen.

Al ruim voor 1 uur gaan de eerste boten richting de steiger voor de meldbrief. Na vele rondjes en voor- en achteruit varen krijg ik ook eindelijk mijn meldbrief uit handen van Henk de Velde en na de nodige succeswensen gaan we onder zeil de haven uit;  buiten mag er worden gekeken wat de opdrachten zijn. De eerste opdracht is de zeiltijd  doorgeven van 47 uur en dan door naar Sport E voor de foto. Ondertussen wat heen en weer berichten met deze en gene over hun plannen is het plan: Stavoren voor de stempel. Hier zijn Karin en Klaas al. Na de stempel en een heerlijk soepje aan boord van een waarschip gaan Karin en Klaas door naar Kornwerd - ik besluit te blijven liggen, want in het donker varen is nog een dingetje. Plan voor morgen maken eten en slapen.


Zondag 16-10-2016 IMG 0451

De wekker gaat vroeg en om 5.44 zeil ik Stavoren uit richting Kornwerd.

Het wordt bol grenzen verleggen, zeilend havens in en uit, in het donker zeilen. Dit is toch iets anders dan 's nachts Amsterdam door. Bij Kornwerd wachten Karin en Klaas. Gezamenlijk gaan we de sluis door om aan onze tocht te beginnen en wel: rondje Meep, Terschelling en eindigen in Vlieland. Het is een topdag om dit te doen, Mooie wind zon en veel solozeilers die overal vandaan komen. Zo zijn er ook een aantal die de Meep anders omvaren dit resulteert in vastloop-partijen of varend in de Slenk, kom je de vertrekkers van Terschelling al weer kruisend tegen. Na 45 minuten Terschelling en een stempel rijker scheuren we naar Vlieland. Het leuke is dat vrienden op de kop van de haven me fotograferend staan op te wachten; zij liggen er met de Sperwer. Gasten in de haven kunnen ons bij gebrek aan stempel-mogelijkheden van een mooie stempel voorzien. We besluiten met 10 man gezamenlijk te gaan eten en te overleggen voor de dag van morgen, want hier volgt de volgende uitdaging.

Beretrots op mijzelf 64 mijl en een topdag rijker.


Maandag 17-10-2016

Met vele solozeilers zeilen we Vlieland uit, het zal een dag worden van de vele overstagen. Via de Vliestroom kruisen we richting het Inschot, een deel zeilt via Harlingen en wij gaan via het Zuidoostrak dat mooi bezeild is naar Kornwerd dat we rond de middag bereiken. De plannen voor het vervolg zijn nog steeds voortvarend: KRA fotograferen, rondje Kreupel, 2 uur ankeren,

stempelen in Medemblik en waar mogelijk door naar Enknhuizen. Helaas is de wind en richting ons minder gunstig gezind en wordt het weer heel veel slagen maken om bij de KRA te komen. Uiteindelijk in het donker moeten we op zoek naar de Kreupel - voor mij en ook voor Klaas en Karin onbekend terrain. Mede dank zij Navionics is de haveningang gevonden en om 21.26 mag eindelijk het anker erin. Binnen 45 minuten volgen ook Daan, Klaas en Karin.

Het is tijd voor de borrel en de dag van morgen te bespreken. We besluiten om om 7 uur naar Medemblik  te vertrekken voor de stempel. Om 23.27 is het anker op en kunnen de lijnen vast aan de steiger.


IMG 0455Dinsdag 18-10-2016

Het is weer vroeg dag; het plan is om 7 uur te vertrekken, We checken nog diverse apps voor het weer. Met dubbelrif zeilen we de Kreupel uit richting Medemblik voor de stempel, Daan besluit om te stoppen en naar Enkhuizen te gaan. Wij hebben dit idee ook, maar eerst naar Medemblik en dan nogmaals weer checken en afstanden kijken. Met een kleine anderhalf uur zeilen we Medemblik binnen. We gaan de brug door richting westerhaven Het verstand zegt: “stoppen”, het gevoel is nog niet geheel overtuigd. Dus nogmaals het weer bekijken. Er komt wel erg veel wind uit de foute hoeken, de afstand is in rechte lijn 50 mijl. Zeilend zijn het er meer, want we moeten kruisen, sluis door, stempel halen in Volendam en dan rondje Pampus en terug naar Lelystad. We krijgen de bevestiging dat dit niet meer haalbaar is en met een zeer trots en goed gevoel haal ik de laatste stempel en de boten varen de boxen in.


Er zijn de laatste dagen veel grenzen verlegd: zeilend havens in en uit, in het donker zeilen, lange dagen maken en vele mijlen maken. In 31.40 uur 155 mijl gezeild (!). Ik was goed op weg om de geschatte tijd van 47 uur te gaan halen. Met een mega trots gevoel heb ik mijn 1e singlehanded beleefd. Wie weet vaar ik hem volgend jaar wel uit IMG 0464