Marsdiepwedstrijden
Elk jaar in de eerste week van september worden op het Marsdiep zeilwedstrijden gehouden. Het Marsdiep is het vaarwater tussen Den Helder en Texel en het bijzondere van dit wedstrijdwater is dat er geregeld een sterke stroming staat.

In een wedstrijd kan dat heel voordelig zijn maar soms kan je je er ook kapot aan ergeren.
Neem nou de start van zondagmiddag: je vaart op het motortje de haven uit – let op de Texelse Boot – naar de start. In de buurt van de startlijn zet je de motor uit en je maakt je klaar om zo gunstig mogelijk te starten. Maar door de zwakke wind en sterke stroming tegen is het bepaald niet eenvoudig alleen al over de startlijn te komen. Met wat geluk komen we langs de noordelijke startboei en we kunnen richting Texel varen om wat water op te zoeken waar minder stroming staat. Als we achterom kijken, zien we dat de stroming ons zo ver naar achteren heeft gedrukt dat we achter het verlengde van de startlijn terecht zijn gekomen.

Langs de kant.
Met enig leedvermaak zien we vanuit onze positie bij de zuidelijke punt van Texel dat nog enkele boten bezig zijn om de startlijn proberen te passeren. Later zou blijken dat enkelen van hen de strijd hebben opgegeven zonder dat ze over de startlijn zijn gegaan.

Er komt geen eind aan.
Nu moeten we proberen om de eerste keerboei te bereiken. Dat is een ware beproeving; steeds als je denkt dat je voldoende hoogte hebt gevaren en dat je overstag kan gaan op de boei te halen, blijkt dat het toch weer te weinig is – dus toch maar weer een paar extra slagen. We putten troost uit het gemodder van de andere boten.

De boei raken betekent straf!
Het moeten waar-schijnlijk al enige jaren geleden zijn dat de straf voor het raken van de boei een extra rondje er omheen is. Dus toen wij tegen de plastic boei aanknalden, hebben we braaf een rondje om de boei proberen te maken. Die enorme boei staat schuin vanwege de stroming – de vaart is er uit – nauwelijks wind. Dus reken maar uit hoeveel tijd en plaatsen we verloren hebben. Gelukkig zag niemand dat de giek bij de tweede keer nog net de boei aantikte. Wat blijkt: tegenwoordig mag je op elke plek tijdens de wed-strijd een rondje om de (verticale) as draaien om je fout goed te maken!

De verlossing is nabij.
Nu gaat het met stroom en wind mee richting de finish – heerlijk! Terwijl  boten die achter ons lagen, nog steeds ploeterden om rond de boei te komen, werd de onderlinge afstand steeds groter. Eenmaal over de finish, is het een opluchting dat de schade beperkt is.

Windstil.
Zondagochtend is er zo weinig wind dat de wedstrijdorganisatie van de Marine Watersport Vereniging de zeilwedstrijden terecht afgelastte. Wij hebben tijdens de prijsuitreiking de organisatoren bedankt voor een heerlijk zeilweekend; ze hebben er alles aangedaan om het de zeilers naar de zin te maken. De veiligheid, de informatie, de banen-kaart/stroomatlas, de ligplaatsen, het in- en uithijsen van de 560ers  enz. waren allemaal prima in orde.

2015.
Kunnen er volgend jaar misschien een paar meer Kolibri’s komen…?!
Jan van Bueren & Paul Stroosnijder KO I

Uitslagen Marsdiep wedstrijden 2014

Uitslag

Schip

Schipper

Totaal

1

Polleke

Albert Gordijn

3

2

Polle

Thijs Hoogland

7

3

KO I

Jan van Bueren

11

4

Fly Away

Bart Begeman

14

5

Alfred J. Kwak

Chiel van Oppen

18

6

Smiley

Sjef Middelkoop

19

7

Basseroet

Sjef de Haas

22