DSCF0362bPaard van Marken Trofee, PMT, is dit jaar weer gehouden in Edam waar we te gast zijn geweest bij de WV De Zeevang.
Gezinus en Gerda met GINT een Kolibri 660 hebben dit jaar de wisseltrofee gewonnen.

Nu met verslag en foto's!

Paard van Marken Trofee 2014. DSCF0131De 11e PMT - voor het eerst dat ik niets met de organisatie van dit evenement te maken had.

Op vrijdagavond om 20 uur palaver door Gerit en Marjon. We gaan baan B varen en worden zaterdagmorgen exact om 8.30 uur weggeschoten door John Ruiter met zijn zoon Laurens.

DSCF0130Het was na het palaver een fijne avond met de bemanning van zo veel verschillende kolibri’s in het gezellige clubhuis van de W.S.V De Zeevang. In dit clubhuis zijn we al weer heel wat jaren met de PMT echt thuis - een hele zaal met barbediening alleen voor ons. Alleen Freek Hessels was er nog niet, want die was niet verder gekomen dan de Hollandse Brug. Omdat de volgende morgen het startschot vroeg zou klinken, gingen de meesten al vroeg naar kooi.

De volgende morgen vrij vroeg opgestaan. Je moet dan ook nog een heleboel doen voor je kan vertrekken: naar het toilet, je wassen, ontbijten, koffie zetten voor onderweg, je boot zeilklaar maken en je spullen in de boot zeevast opbergen.

De wind was zoals voorspeld ongeveer 4 beaufort uit het noordoosten. Het startschip, de JoFlo 2 van John, lag bij de start en precies op tijd klonk de toeter. Wij wilden bij de groene boei over stuurboord starten, maar dat ging niet zomaar omdat er een paar kolibri ’s daar over bakboord aankwamen en die hadden recht op voorrang. Nee, wij zijn wel eens beter gestart. Wij kwamen in de golven helemaal stil te liggen en gingen bijna als laatsten van start. Op naar de Sport H met aan het roer mijn neef(je) . De tijden van het ronden van de boeien moesten genoteerd worden.

 Tot aan de 2e boei veranderde er niet zoveel aan onze positie; wij liepen op niemand in en niemand haalde ons in. Nadat we de OVD 5 waren gepasseerd en op weg gingen naar de EA 2, haalden wij wat boten in en kwam ook de Eclipse van Piet vd Burg en de Tor van Gerrit in zicht. Op weg naar het Paard passeerden we Piet en ook Gerrit kwam steeds dichterbij. De grote schepen, de 9-meters en de 8-meter van Ad en de 660 van Gezinus met een diepe kiel waren ver weggelopen.

 Na het Paard lagen we achter de Tor van Gerrit en wat we ook probeerden, we kwamen niet dichterbij. We gingen hoger zeilen, we probeerde het wat lager, Gerrit lag voor en wij kwamen niet bij hem, laat staan hem voorbij. Wij hadden het idee, al zouden we nog uren zeilen - de afstand met Gerrit bleef de zelfde.

DSCF0151aIn het laatste rak naar de finish hadden we nog last van een Bavaria die het niet kon verkroppen dat wij harder liepen dan zijn veel grotere boot en het leuk vond om ons af te gaan dekken. Het maakte niet uit, de finishvolgorde was toch al bepaald. John deed zijn werk; hij toeterde ons af en noteerde onze exacte tijd. John en Laurens bedankt! Het is fijn als de PMT gevaren wordt met een echt start- en finishschip.
 
Alle deelnemers waren op tijd binnen en ook Freek Wessels was Edam binnengelopen - hij heeft dan wel niet de race gevaren, maar hij kwam toch op de gezelligheid af.

Het was een prachtige dag met een goede wind, veel zon en een goede temperatuur, wij en alle deelnemers hadden het niet beter kunnen treffen.

Het avondeten werd weer verzorgd door de plaatselijke Chinees en was net als voorgaande jaren voortreffelijk en genoeg voor iedereen. Ook al hadden we allemaal betaald, toch moesten we gezamenlijk de afwas doen. Na de koffie was de prijsuitreiking door Gerrit en Marjon. Er waren 3 hoofdprijzen en een aanmoedigingsprijs voor de laatste en de wisselprijs. Het schilderij van het Paard ging dit jaar weer naar Gezinus en voor elke deelnemer was er een drijvende sleutelhanger als herinnering. 

Aan de PMT van 2014 werd dit jaar meegedaan door 19 kolibri ’s : 4 kolibri ‘s 900, 1 kolibri 800, 1 kolibri 700, 6 kolibri ‘s 660, 1 kolibri 620 en 6 kolibri ‘s 560.

Uitslag:

Uitslag PMT 2014

Het was weer een fijne PMT; Gerrit en Marjon prima gedaan, bedankt en op naar de 12e PMT! Komen er dan meer dan 20 deelnemers?

Foto's gemaakt door Marjon, Gerrit en Thijs