RondjeNH201401aAl dagen hou je de weersvoorspelling in de gaten. Zal het deze keer wel lukken?

Vorig jaar stond er te veel wind om de zee op te gaan. Het jaar daarvoor heb ik wel van de zee kunnen genieten als opstapper bij Ad en Anneke, maar op eigen kiel is natuurlijk het leukst. Wat het extra leuk of misschien wel spannend maakte was het feit dat de 560 was verwisseld voor een 620.
Vanwege wind en stroming was de eerste haven de Compagnie Haven in Enkhuizen. Mijn zeilmaatje zou pas in Enkhuizen aan boord komen, dus ging het woensdag solo van Monnickendam naar Enkhuizen. Er stond een lekker windje, het was grijs en druilerig. Maar dat kon de pret natuurlijk niet drukken.
In Enkhuizen had iedereen al zijn plaatsje ingenomen. Er waren 6 Kolibri’s afgemeerd: 560 Breakout van Freek Hessels, 560 Rocketeer van Bert Pronk en zonen, 620 Calliphlox van ondergetekende, 660 Eclipse van Piet en Joke, 800 Dulcinea van Ad en Anneke en 900 Hlyn van Henk en Lies. De 660 Gind van Gezinus en Gerda zou in Den Oever aansluiten, maar heeft het van wege de tijd toch niet gered. Voor de mooi miste er nog een 700. Vlak voor het palaver arriveerde ook mijn zeilmaatje en kwamen we allen bijeen om de volgende dag door te spreken onder het genot van koffie, thee en cake.
De volgende ochtend was nog steeds grijs. Er was meer wind dan woensdag uit oostelijke richting. Prima om in één slag naar Den Oever te gaan. Rif erin en op naar het IJsselmeer. Vriendelijk was dat niet, zo met de havenmonding als lagerwal. Rocketeer had daar wat problemen met de zeilen en schoot. Om dat op te lossen ging de 560 terug de haven in. Samen met Ad is er gekeken of er een oplossing was, maar dat ging niet lukken. Bert en bemanning besloten te blijven en de volgende dag, als alles weer in orde was en het weer een stuk rustiger, dan terug te varen richting Oestgeest. Ad ging als een speer de anderen achterna die met een lekkere wind richting Den Oever zoefden. We kwamen gezamenlijk aan in Den Oever en komen vrij vlot door de sluis. Buiten leek het wel een andere wereld. Na het grijze weer en het gebeuk op het IJsselmeer, scheen nu de zon en was het water glad. We hadden wind en stroom mee, dus ging het met een prima gangetje richting Den Helder. Daar lekker met z’n allen gegeten in het clubhuis van de KMJC. De zon scheen nog steeds en zou de rest van het rondje niet meer weggaan.
Vrijdagochtend de grote uittocht om te kunnen profiteren van de stroming. De wind was oost tot noord oost. Ideaal, alleen een beetje meer power mocht wel. Om toch de 5 knopen te halen, moest de motor bij. Maar het weer was lekker en het uitzicht op de kust mooi. Freek zag zelfs nog kans een hengeltje uit te werpen. Wij hebben zelfs nog een zeehond gespot. Later trok de wind wat aan zodat de motor uit kon. IJmuiden kwam langzaam maar zeker inzicht. In de Marina verzameld en geborreld op de steiger. Omdat de Marina niet uitblinkt in gezelligheid, zijn we doorgevaren naar  Zijkanaal C. De Eclipse ging door naar Dekker in Zaandam voor een klusje ter voorbereiding op SSR. Zaterdagochtend is de overgebleven karavaan richting het Markermeer getuft. Daar aangekomen en na afscheid ging ieder een kant op. Onderweg kwam ik nog een oranje 660 tegen (Gezinus?) Na nog wat zeilplezier met mooi weer, was met het aanmeren in Monnickendam het rondje compleet.  Het was weer leuk en gezellig. Ad en Anneke bedankt voor de organisatie en ook de overige deelnemers bedankt voor weer een geslaagd rondje.
Vincent van der Spek