De Start

Inmiddels traditie geworden 2e weekend van september Paard van Markentrofee. Een toer-, prestatietocht en wedstrijd in één evenement voor alle typen Kolibri's. Dit jaar warden de 560 (4) , 660 (3), 800 (1) en 900 (3) vertegenwoordigd.

De weersomstandigheden waren ronduit perfect! Windje 4 a 5 uit het zuid-westen, halfbewolkt, droog en een heerlijke temperatuur. Wat wil een Kolibrizeiler nog meer? Misschien iets meer deelnemers…

Voor Thijs en Frans lijkt het wel routine geworden om dit evenement te organiseren. Ze doen dit nu al voor het 7e jaar. Maar schijn bedriegt aangezien elk jaar verbeteringen worden aangebracht en de puntjes op de i worden gezet. Zo ook dit jaar, door de start op veler verzoek met een half uurtje te verplaatsen naar 8.30 uur.

Er wordt gestart tussen de aanloopboeien van Edam, E1 en E2. Om precies 8.30 uur (GPS tijd) horen we Frans toeteren en gaan we van start. Iedereen noteert zijn eigen tijden bij het ronden van de merktekens. Zo kunnen de organisatoren zelf ook meevaren. Vanaf de start varen we richting SPORT F en daarna richting Lelystad naar de OVD 3, een ruim aan de windsrak, waarbij de 800’s en 900’s een flinke voorsprong nemen.

Daarna varen we richting EA 2 en het Paard de MO 1. Op dit aan de windse rak ontstaan de verschillen. De 560’ers halen de achterstand in. Jammer dat de Fly Away problemen krijgt met het roerbeslag. Maar dankzij goed vakmanschap en met hulp van de Hlyn wordt onderzeil de reparatie uitgevoerd. Van hun voorsprong van zeker 15 minuten op Koolhydraat  blijft slechts 20 seconden over met een heel spannend vervolg!

Ook de 660’ers lopen lekker hoog aan de wind en gaan voorbij enkele grote broers. Polle, Elcipse en Tor wisselen voortdurend van positie gedurende de hele tocht. Dit maakt het zeilen met gelijke boten zo leuk! Gedurende lange rakken alles uit proberen om net iets sneller of iets hoger te varen. En als je dan als relatief ‘jonge’ 660 zeiler de Polle en de Elcipse voorbij vaart geeft dat een enorme kick!

Vanaf het Paard surfen we met ruime wind richting OVD met snelheden van ruim 6 knp. Tigger klokt zelfs 7 kpn op dit rak! Dit keer vaart Anita niet solo maar heeft Jan als ervaren 560 wedstrijdzeiler aan boord. Jan had zijn eigen ‘zitje’ meegenomen maar onderweg ging deze overboord. En wat doe je dan? Proberen weer op te vissen maar dat kost tijd en plaatsen in de einduitslag. Het vissen had geen succes zodat Jan ’s avonds zonder zitje huiswaarts keerde.

Bij de OVD boei was de wind iets toegenomen waardoor we een prachtig ruim aan de winds rak voeren richting EA 2. Daarna nog iets hoger varen richting SPORT F en vervolgens heel hoog aan de wind richting Edam. Al met al een prachtige baan van ruim 31,7 mijl!

Na 5 uur en 52 min komt de Anne van Achel als eerste over de finish direct gevolgd door de Dulcinea. Vervolgens komen de 660’ers binnen en nog steeds liggen Tor en Eclipse heel dicht bij elkaar gevolgd door Polle. Ondertussen is ook de Hummingbird gefinisht waarbij op dat moment de grootzeilval het begaf. Dit wordt terug zeilen zonder grootzeil voor de Hummingbird. Volgende keer misschien iets eerder vervangen Theo? De Hlyn sluit de rij 900’s maar zij heeft onderweg assistentie verleent aan Fly Away wat natuurlijk de nodige minuten heeft gekost.

Bij de 560’ers komt de Fly Away als eerste over de finish op de voet gevolgd door Koolhydraat, verschil slechts 25 seconden. Het duo Gezienus en Bert doen het nog goed! Hierna komt de Tigger van Anita binnen en vervolgens de Tuimelaar met Frans en Nana met hondje. Rond half 4 zijn alle deelnemers weer binnen en is er volop gelegenheid om te kuipplakken en ervaringen uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje.  

Rond 19.00 arriveert de lokale Chinees met een prima buffet. Dit wordt geserveerd in het clubhuis van de WV Zeevang waar we zeer gastvrij zijn ontvangen met een perfecte bediening.

Na afloop van het buffet wordt het stil want Thijs en Frans maken de einduitslag bekend. De bemanning van de Fly Away, Bart, Wilma en Eliane ontvangen eerste prijs en de wissel trofee, een schilderij van het Paard van Marken en mogen zich Kolibri Kampioenen 2010 noemen. Proficiat!

Thijs en Frans bedanken alle deelnemers en wij bedanken hun voor de voortreffelijke organisatie van dit prachtige evenement en we hopen elkaar volgend jaar weer te zien!

TOR, Gerrit en Marjon