20140131 223724
Op vrijdagavond 31 januari 2014 werden we omstreeks 19:00 uur vriendelijk ontvangen bij Hagoort Sails in Benthuizen door eigenaar Martin Baas.

Nadat iedereen rustig gearriveerd was en voorzien van koffie en thee namen we plaats op de bovenverdieping en begon de avond met een uitleg van Martin over wat ze bij Hagoort zoal doen en hoe het bedrijf is ontstaan.

20140131 195913 1Bij het vertellen van dit verhaal bleek al snel dat Martin een zeiler in hart en ziel is en dat het zeilmaken eigenlijk een verlengde van deze hobby is. Ook heeft Martin uitgelegd hoe het gekomen is dat Hagoort Sails al jaren dominant is in de wedstrijdsport, dit heeft mede te maken met de relatief vroegtijdige overgang naar automatisering van Hagoort, het paradepaartje van Martin zelf. Door zijn achtergrond en kennis van zowel informatica als zeilen te combineren met ouderwets degelijk handwerk wist Hagoort deze positie te veroveren en heeft deze niet meer losgelaten.

20140131 204508Daarna zijn we uitgebreid door de zeilmakerij gelopen en hebben de verschillende machines bewonderd die bij het zeilmaakproces gebruikt worden. Onder andere de zes verschillende naaimachines, de ontwerpcomputer, de snijrobot en het speciale lasapparaat voor laminaatzeilen.
Ook hier was het erg mooi om te zien hoe efficiƫntie, vakmanschap en liefde voor het water bij elkaar komen om een topproduct te leveren. Er was veel ruimte voor het stellen van vragen en we mochten alles bekijken en bevoelen, iets dat we ons natuurlijk geen twee keer lieten zeggen.

Terug op de bovenverdieping was er nog ruimte voor een klein uurtje praktische kennis over zeiltrim en bootsnelheid. Ook dit onderwerp bleek Martin op het lijf geschreven en met een paar lijnen op het bord wist hij de essentie van de werking van zeilen aan ons uit te leggen. Helaas maakte de (reali)tijd een einde aan de avond en moesten we afscheid nemen van Martin en zijn mooie bedrijf en hoewel de Alfred er nog lang niet aan toe is, weten we wel waar we onze volgende set zeilen halen.

Chiel en Femke Van Oppen