DSCF0074

Het eerste VKZ evenement van 2013 is succesvol verlopen.

Nu voorzien van een verslag en foto's

5 januari alweer een Nieuwjaarsbijeenkomst, de tijd gaat snel…. Ik denk dat dit voor mij de achtste keer is dat ik er naar toe ga.

Eerlijk gezegd wordt het steeds leuker, je hebt immers ieder jaar een stukje meer verleden in de club, en gaat steeds meer mensen kennen.

Dit jaar in Utrecht. Bij binnenkomst in restaurant Togue togue wordt ik doorverwezen naar de kelder. Even denk ik: het moet niet gekker worden, zeker een low budget activiteit, maar de kelder is prachtig opgeknapt en een perfecte ruimte voor ons.

Bij binnenkomst eerst een drankje en handje schudden met alle aanwezigen. Leuk om iedereen weer eens te zien. Er zijn maar liefst 33 leden op komen dagen.

Na een half uurtje is het genoeg geweest en vraagt Anita of we allemaal aan de lange tafels willen gaan zitten, en zowaar iedereen doet dit onmiddellijk. We zijn wel eens anders gewend!  Als we afspreken: uit de sluis gaan we gelijk door de zee op en de helft gaat dan bakboord uit om te tanken…… Nee petje af voor onze Voorzitster!
Anita opent de bijeenkomst met een welkoms woord en wenst iedereen het allerbeste voor het nieuwe jaar. Ze leest ook een mailtje voor van Marjon die helaas nog steeds ziek is en daarom haar taken in het bestuur nog niet kan oppakken. Daarna gaan we aan de soep met broodjes.
We moeten wel een beetje dooreten want de gidsen staan al klaar. 0m 13.30 uur vertrekken we in twee groepen voor een stadswandeling. Als ik eerlijk ben zie ik dit soort wandelingen met een gids niet zo zitten. Je wordt platgegooid met jaartallen die je toch niet kunt onthouden. Maar onze gids is hartstikke enthousiast en vertelt prachtige verhalen over Utrecht!

We beginnen op de Oude gracht De Oude gracht werd gebruikt als aan- en afvoerroute voor handelswaar en bouwmateriaal. Het water uit de gracht werd gebruikt voor allerlei productieprocessen, zoals bier brouwen, leerlooien en als bluswater. Bij het graven van de grachten werd de afgegraven grond gebruikt om de oevers op te hogen. Op de hoge oevers kwam een weg te liggen met daarachter de huizen van kooplieden. Aanvankelijk liepen de oevers schuin af naar het water, maar later kwam men op het idee om tunnels te graven vanaf de aanlegplaatsen aan het water naar de kelders onder de huizen. In een van die tunnels hebben wij dus onze Nieuwjaarsbijeenkomst. Mooi toch.
We slenteren verder door de stad en komen aan bij de voet van de Domtoren. Vroeger was dit een groot imposant gebouw. Ergens rond 1700 raasde een orkaan door Nederland en is het middenschip ingestort. Van herstel is het nooit gekomen.
Dit deel van de stad bestond vroeger uit een groot aantal immuniteiten, Een immuniteit was het gebied rondom een abdij, klooster of kerk waar uitsluitend de kerkelijke macht gold. Deze gebieden vormden een soort eilandjes binnen de stad. Utrecht zat vol met dit soort eilandjes vandaar dat sommige grachten een vreemde bocht maken. De kooplui wilde immers hun waar over het water vervoeren maar moesten om deze immuniteiten heen. Heb ik goed opgelet of niet?
Uiteindelijk moeten we ophouden met vragen stellen, want onze gids geniet duidelijk van het gidsen. Volgens mij kan ze wel blijven vertellen. We gaan terug naar onze eigen kelder. En daar hebben we nog een uurtje gezellig geborreld en gekletst.

Een korte samenvatting van dit laatste uurtje:
Er zijn prachtige verhalen uit het verleden verteld ,plannen gemaakt voor dit jaar en tegelijk ook nog wat politieke problemen opgelost. Dat gaat in één moeite door toch!
Mocht je nog ideeën hebben voor een activiteit neem dan zeker contact op met Ad, of doe er aan mee! Uiteindelijk zijn het de activiteiten die ons tot een club maken. En vergeet niet op de site te kijken voor de fotorapportage van deze bijeenkomst.

Ik wens iedereen het allerbeste,

Heiko

 

Hieronder een foto impressie van de bijeenkomst