foto 18Zondagochtend 11 oktober, de tweede zondag van de maand, is het weer zover. Om 7 uur rijd ik met de trailer richting Warmond waar de Watersportvereniging De Kaag zich bevindt.

Als om half negen de eerste leden het hek open maken, kan ik ook naar binnen om mijn Kolibri 560 gereed te maken om te hijsen. Onder leiding van Ab Gordijn en Thijs Hoogland is dit een routineklus want na een paar minuten ligt de boot in het water en de mast kan omhoog.
Het starteiland met restaurant  ligt een kwartiertje met de motor varen midden op de Kager Plassen en de start  is rond  11 uur – dus tijd genoeg om te trimmen, repareren of te oefenen.

We starten met twee groepen van elk ongeveer twintig boten; een groep grote boten en een groep kleine boten van allerlei types door elkaar waarbij de zeiltijd/uitslag door de rating wordt bepaald.

De Kager Plassen zijn overzichtelijk en zelfs bij harde wind is de golfslag niet echt hoog. Er is ruimte genoeg want er varen ’s winters niet veel andere boten dan de wedstrijdzeilers. Na afloop lijkt het wel of ze allemaal in het restaurant de wedstrijden moeten analyseren.

’s Middags is de tweede start (behalve december en januari met één start), en om 5 uur worden de boten weer op de trailers gehesen. Met een dekzeil eroverheen staat hij een maandje op het beschutte parkeerterrein te wachten voor de volgende zeilbeurt.

Het seizoen 2014/2015 was heerlijk zeilweer; slechts één keer werd de wedstrijd wegens te harde wind naar een andere datum verzet.

De uitslagen bij de Kolibri’s zijn meestal niet erg verrassend; de lokale cracks zitten toch wel voorin,  maar ik heb zomaar het gevoel dat ik dit jaar zal verrassen.

Wat zou het mooi zijn als er meer tegenstand kwam!

Doe mee; het is echt leuk en je  leert erdoor beter te zeilen.

Meld je aan bij de website van Zeilvereniging De Kaag.

Jan van Bueren